O’Niedzielna Ciekawostka – Mróz w winnicy: jakie rozwiązania chronią winorośl?

STAŁE WIEŻE ANTYMROZOWE

Zainstalowane na stałe w winnicy, napędzane silnikiem, chronią wysepki o powierzchni 5 ha.
Zasada: ujednolicenie temperatur poprzez zmieszanie warstwy ciepłego powietrza na wysokości z warstwą zimnego powietrza na ziemi. Skuteczny do -4°C.

MOBILNE TURBINY WIATROWE

Wyciągamy je w kwietniu i uruchamiamy przed świtem, w zależności od alarmów pogodowych.
Zasada: taka sama jak w przypadku stałej wieży antymrozowej, ale tylko do ochrony 3 ha. Skuteczne do -3°C.

HELIKOPTERY

W przypadku alarmu mrozowego rozmieszczają się na wezwanie co 10-20 minut nad
wskazanymi działkami, tuż przed świtem.
Zasada: helikopter obniża warstwę gorącego powietrza na wysokości nad ziemią, aby uzyskać od 3 do 4,5°C na ziemi.

KONWEKTOR GORĄCEGO POWIETRZA

Nagrzewnice te, zwane inaczej „armatkami na gorące powietrze” lub „Frost Buster” (wersja holowana) i „Frost Guard” (wersja stała), działają na gaz.
Zasada: rozpraszają gorące powietrze i chronią około 0,5 ha, skuteczne do -3°C.

ROZPYLACZE

Stały system „zamgławiania” winorośli podczas alarmu mrozowego.
Zasada: przemiana wody w lód wytwarza energię, a tym samym ciepło.

ŚWIECE

Między rzędami winorośli umieszcza się świece (lub polana kaloryczne), które zapala się przed świtem na kilka godzin.
Zasada: ogrzewanie powietrzem, skuteczne do -4°C. Do ochrony 1 ha przez 8 godzin potrzeba 400 świec.

SŁOMA

Aby chronić swoje zbiory, winiarze rozpalają ogniska ze słomy w rzędach winorośli.
Zasada: Dym ociepla powietrze i chroni przed mrozem.


Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?