STAŁE WIEŻE ANTYMROZOWE
Zainstalowane na stałe w winnicy, napędzane silnikiem, chronią wysepki o powierzchni 5 ha.
Zasada: ujednolicenie temperatur poprzez zmieszanie warstwy ciepłego powietrza na wysokości z warstwą zimnego powietrza na ziemi. Skuteczny do -4°C.
MOBILNE TURBINY WIATROWE
Wyciągamy je w kwietniu i uruchamiamy przed świtem, w zależności od alarmów pogodowych.
Zasada: taka sama jak w przypadku stałej wieży antymrozowej, ale tylko do ochrony 3 ha. Skuteczne do -3°C.
HELIKOPTERY
W przypadku alarmu mrozowego rozmieszczają się na wezwanie co 10-20 minut nad
wskazanymi działkami, tuż przed świtem.
Zasada: helikopter obniża warstwę gorącego powietrza na wysokości nad ziemią, aby uzyskać od 3 do 4,5°C na ziemi.
Certains domaines de Saint-Émilion font appel à des hélicoptères pour voler en rase motte au-dessus des vignes et brasser l’air. Objectif : éviter que les températures ne descendent trop bas. #gel pic.twitter.com/N1oNABVLYm
— Hugo Clément (@hugoclement) April 4, 2022
KONWEKTOR GORĄCEGO POWIETRZA
Nagrzewnice te, zwane inaczej „armatkami na gorące powietrze” lub „Frost Buster” (wersja holowana) i „Frost Guard” (wersja stała), działają na gaz.
Zasada: rozpraszają gorące powietrze i chronią około 0,5 ha, skuteczne do -3°C.
ROZPYLACZE
Stały system „zamgławiania” winorośli podczas alarmu mrozowego.
Zasada: przemiana wody w lód wytwarza energię, a tym samym ciepło.
ŚWIECE
Między rzędami winorośli umieszcza się świece (lub polana kaloryczne), które zapala się przed świtem na kilka godzin.
Zasada: ogrzewanie powietrzem, skuteczne do -4°C. Do ochrony 1 ha przez 8 godzin potrzeba 400 świec.
SŁOMA
Aby chronić swoje zbiory, winiarze rozpalają ogniska ze słomy w rzędach winorośli.
Zasada: Dym ociepla powietrze i chroni przed mrozem.