Gdy otwieramy butelkę wysokiej jakości wina, może pojawić się pytanie, czy zastosować dekantację czy karafkowanie. Te dwie operacje nie są identyczne i dotyczą różnych rodzajów wina. Również rodzaj karafki używanej do jednej z tych operacji może się różnić. Gdy mamy do czynienia z młodym winem, które potrzebuje dostępu do tlenu, aby lepiej wyrazić swój potencjał aromatyczny, mówimy o karafkowaniu. Z kolei dekantacja jest zarezerwowana dla starszych win, które chcemy oczyścić z ewentualnego osadu i dostarczyć im powietrza.
Karafka – Dlaczego i na jakie wina?
Ta praktyka ma kilka wpływów na wino. Pozwala uwolnić pewne aromaty, zmiękczyć nieco szorstkie taniny i pozbyć się ewentualnych zapachów redukcyjnych, dość nieprzyjemnych zapachów wynikających z ograniczonego dostępu wina do tlenu. Przelewanie wina do karafki będzie szczególnie korzystne dla młodych win – czerwonych lub białych – pozwalając zniwelować niedogodności młodości i nadając mu lepszą harmonię. Im gęstsza będzie substancja, istotna struktura taninowa i obecność zjawisk redukcyjnych, tym korzystniejsza będzie wentylacja dla wina. Użycie karafki dla win z Burgundii pozostaje tematem kontrowersji, podczas gdy praktycznie wszyscy zgadzają się co do Bordeaux.
Dekanter – Dlaczego i na jakie wina?
Dekantacja polega na oddzieleniu stałych cząstek, czyli osadu, zawieszonych w płynie, aby nie przeszkadzały w degustacji. Jest praktykowana głównie przy starszych winach. Podczas tej operacji nieunikniona jest pewna wentylacja, dlatego trzeba być ostrożnym przy winach mających 10 lat lub więcej. Niektóre wina mogą skorzystać z tego procesu, inne nie, a niektóre nawet mogą stracić na jakości. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, zaleca się niedekantowanie wina z wyprzedzeniem, ale delikatnie nalewanie go do szklanki o szerokim kielichu i obserwowanie jego ewolucji przez 15-20 minut. Pojawienie się oksydacji powinno skłonić do rezygnacji z użycia karafki do dekantacji. W takim przypadku należy użyć sitka do nalewania, które pozwoli przechowywać butelkę prawie położoną. Podczas podawania gościom, staraj się jak najmniej mieszać butelką i obserwuj osad.