Karafka – Jak jej używać?
Będziesz używać do tej metody szerokich i płaskich karaf, które umożliwiają większą powierzchnię kontaktu wina z tlenem. Wystarczy przelać płyn do karafki w sposób bardziej lub mniej brutalny, w zależności od krzepkości wina i czasu, jaki masz do dyspozycji na karafowanie. Następnie pozostaw wino do odpoczynku, co najmniej przez 30 minut, zanim je podasz. Jeśli masz wątpliwości co do zastosowania tej metody na wino, które chcesz skosztować, spróbuj następującego eksperymentu: nalej sobie kieliszek, nie mieszaj, poczuj zapach i spróbuj. Następnie energicznie wymieszaj, aby napowietrzyć, i spróbuj ponownie. Jeśli zauważysz rzeczywiste poprawy aromatyczne i smakowe, skorzystaj z karafki.
Dekanter – Jak go używać?
Umieść butelkę w pozycji pionowej co najmniej 24 godziny wcześniej, aby ułatwić osadzanie się cząsteczek stałych na dnie butelki. Dekantuj wino w ostatniej chwili, aby zminimalizować czas ekspozycji płynu na powietrze i uniknąć przedwczesnego utleniania. Ogranicz ruchy butelki, wykonaj operację jednym ruchem, korzystając ze źródła światła, które pozwoli ci zauważyć zbliżanie się cząsteczek. Przy dekanterze z sitkiem osad pozostaje na nim, unikając przedostawania się do nalewanego kieliszka, wówczas obserwacja osadu w butelce nie ma aż tak dużego znaczenia.