Najważniejsze jest przestrzeganie warunków (np. butelki muszą leżeć w ciemności) i kontrolowanie wahań temperatury, gwarantujących zadowalający efekt. Powinno się wiedzieć, że idealna temperatura do przechowywania wina wynosi od 10° do 20°, przy wystarczającej wilgotności, ani za dużo, ani za mało. Starzenie się wina jest unikalne dla każdego, podobnie jak jego smak. Najważniejsze jest spełnienie wszystkich niezbędnych kryteriów, które pozwolą winu dobrze leżakować o każdej porze roku. To zarówno przyjemność, jak i inwestycja, ponieważ piwnicę buduje się bardzo stopniowo, zgodnie z gustami i trendami.
Kolejna ważna informacja- wino nie lubi brzydkich zapachów. Rzeczywiście, winogrona bardzo łatwo wychwytują otaczające zapachy. Dlatego konieczne jest leżakowanie wina w miejscu z dala od nieprzyjemnych zapachów. Starzejące się wino wymaga absolutnej ciemności, zwłaszcza w przypadku przezroczystych butelek. Czerń pomaga w koncentracji smaku i dobrym efekcie starzenia. Wino nie lubi wibracji, bez względu na to, jak są małe. Z drugiej strony wino lubi wilgoć. Możesz użyć pojemników na wodę z węglem drzewnym, aby utrzymać dobrą wilgotność powietrza. Co bardzo ważne, dojrzewanie wina wymaga nienagannej temperatury. Dobra temperatura bez nagłych wahań jest gwarancją dobrego starzenia. Ideałem jest amplituda 10° w zimie i 20° w lecie.
Dojrzewanie wina w podziemnej piwnicy
Jeśli masz podziemną piwnicę z winami, upewnij się, że panuje w niej odpowiednia temperatura. To jest pierwszy warunek. Temperatura w piwnicy nie powinna spaść poniżej 10°C zimą i nie powinna przekraczać 18°C latem. Specjaliści potwierdzają, że jeśli temperatura jest zbyt niska, cukier w białym winie może krystalizować, tworząc małe osady, a czerwone wino może mętnieć z osadami garbników. Z kolei wysoka temperatura ponownie uruchamia fermentację wina, co przyspiesza jego dojrzewanie oraz modyfikuje kolor i aromat. Dlatego bardzo ważne jest unikanie nagłych zmian temperatury w piwnicy.
Idealnym wskaźnikiem jest wilgotność 80%, czasami trudno jest osiągnąć nawet 75%. W tym przypadku rozwiązaniem jest posadzka gruntowa, która pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność. Jeśli twoja piwnica jest wykonana z betonu, idealnym rozwiązaniem jest pokrycie jej żwirem lub piaskiem, który będziesz regularnie zwilżać. Zwróć także uwagę na światło, zapachy i wibracje.
Chłodziarka do wina
Jednym ze sposobów starzenia wina jest użycie dekoracyjnej i funkcjonalnej elektrycznej piwniczki na wino.
Tak zwane chłodziarki do wina „usługowe”, które na ogół przeznaczone są na kuchnie. Są wbudowane w ścianę, aby uzyskać więcej miejsca w kuchni. Modele te mogą utrzymywać wino w idealnej temperaturze do picia. Piwnica serwisowa zapewnia temperaturę od 5°C idealną dla szampanów, 8-12°C dla win białych i 16-18°C dla win czerwonych.