O’Niedzielna ciekawostka – Defoliacja winorośli

Defoliacja polega na usunięciu całego lub części liści z obszaru owocowego.

Dlaczego przeprowadzać defoliację winorośli? Defoliacja umożliwia:

  1. Poprawę stanu zbiorów, poprzez sprzyjanie wentylacji gron i przenikaniu środków ochrony roślin.
  2. Poprawę syntezy polifenoli (tanin, antocyjanów) w przypadku winogron czerwonych oraz stabilizację potencjału polifenolowego w trakcie starzenia się czerwonych win.
  3. Zwiększenie nut owocowych i zmniejszenie aromatów roślinnych (pirazyny).
  4. W odmianach czerwonych producenci przeprowadzają również defoliację, aby winogrona miały dostęp do bezpośredniego światła słonecznego i nabrały intensywnie czerwonego koloru.

Kiedy przeprowadzić defoliację?

Defoliacja powinna być przemyślana w zależności od oczekiwanego rezultatu: ograniczenia botrytisu, zysku w polifenolach, jakości wina. Defoliacji możemy dokonywać na różnych etapach. Jednak najczęstszym momentem jest około 1,5 miesiąca przed zbiorami.

Jak przeprowadzić defoliację?

Aby ograniczyć ryzyko oparzenia i utraty potencjału fotosyntetycznego, zaleca się przeprowadzenie defoliacji z jednej strony rośliny, po stronie wschodzącego słońca lub północnej, zwłaszcza jeśli usunięcie liści odbywa się podczas zamknięcia grona. Defoliację można przeprowadzić ręcznie lub mechanicznie.

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?