Defoliacja polega na usunięciu całego lub części liści z obszaru owocowego.
Dlaczego przeprowadzać defoliację winorośli? Defoliacja umożliwia:
- Poprawę stanu zbiorów, poprzez sprzyjanie wentylacji gron i przenikaniu środków ochrony roślin.
- Poprawę syntezy polifenoli (tanin, antocyjanów) w przypadku winogron czerwonych oraz stabilizację potencjału polifenolowego w trakcie starzenia się czerwonych win.
- Zwiększenie nut owocowych i zmniejszenie aromatów roślinnych (pirazyny).
- W odmianach czerwonych producenci przeprowadzają również defoliację, aby winogrona miały dostęp do bezpośredniego światła słonecznego i nabrały intensywnie czerwonego koloru.
Kiedy przeprowadzić defoliację?
Defoliacja powinna być przemyślana w zależności od oczekiwanego rezultatu: ograniczenia botrytisu, zysku w polifenolach, jakości wina. Defoliacji możemy dokonywać na różnych etapach. Jednak najczęstszym momentem jest około 1,5 miesiąca przed zbiorami.
Jak przeprowadzić defoliację?
Aby ograniczyć ryzyko oparzenia i utraty potencjału fotosyntetycznego, zaleca się przeprowadzenie defoliacji z jednej strony rośliny, po stronie wschodzącego słońca lub północnej, zwłaszcza jeśli usunięcie liści odbywa się podczas zamknięcia grona. Defoliację można przeprowadzić ręcznie lub mechanicznie.