We Francji zbiorów winogron dokonuje się zazwyczaj pomiędzy końcem sierpnia, a początkiem października. Wrzesień jest zatem ważnym miesiącem dla produkcji wina we Francji, ponieważ w tym okresie winiarze zbierają jagody. Zbiory są jednym z kluczowych etapów w winiarstwie, który ma znaczący wpływ na jakość wina.
Definicja winobrania na początek
Winobranie to zbieranie dojrzałych winogron, które są wykorzystywane do produkcji wina. Oznacza to przejście między końcem cyklu wegetacyjnego winogron, a rozpoczęciem procesu winifikacji przez winiarza. Winobranie odbywa się raz w roku, zazwyczaj od września do października we Francji. Termin zbioru winogron może się różnić w zależności od regionu i roku, w zależności od ilości nasłonecznienia. W regionach o większym nasłonecznieniu winobranie może być wcześniejsze, gdy winogrona szybko dojrzewają. Termin zbioru winogron może być bardziej lub mniej wczesny lub późny w zależności od warunków pogodowych danego roku, ale zazwyczaj nie odbiega od ustalonych praktyk.
Kiedy się zbiera winogrona oraz ile to trwa?
Winiarze we Francji nie mają swobody w zbieraniu swoich winogron, kiedy tylko chcą. Zarówno w starożytnym Rzymie, jak i w średniowieczu, zbieranie winogron często w historii wymykało się spod kontroli właścicieli ziemskich. Nawet dzisiaj zbieranie winogron jest regulowane. To zarządzenie prefekta upoważnia winiarza z każdego regionu do rozpoczęcia zbioru swoich winogron. Nazywa się to „ban des vendanges” czyli „zakaz zbioru winogron”. Po zdjęciu tego zakazu zbieranie może rozpocząć się w dowolnym momencie wybranym przez winiarza.
Kiedy nadchodzi sezon winobrania, pracownicy Instytutu Krajowego Pochodzenia i Jakości (INAO) udają się do winnic każdego regionu we Francji, aby określić, kiedy można rozpocząć zbieranie winogron. Dlatego też, winobranie w Bordeaux, w Prowansji, w Beaujolais, w Alzacji czy w Szampanii nie odbywa się dokładnie w tym samym czasie, ponieważ te regiony nie mają takiej samej pogody.
Jednakże przybliżoną datę można przewidzieć, ponieważ dojrzałość winogron jest osiągana około 100 dni po kwitnieniu. Pozwala to właścicielom na zebranie zespołu i wyposażenie się, aby być gotowym, gdy grona osiągną pożądany stan dojrzałości.
A co z późnymi zbiorami?
Pewne regiony decydują się na zbieranie winogron później, zazwyczaj w połowie października, aby uzyskać dojrzalsze owoce, bogatsze w cukry (tylko w przypadku win białych). Dotyczy to zwłaszcza regionów takich jak Alzacja, gdzie uprawia się odmiany takie jak Gewurztraminer czy Riesling, a także regionu Południowo-Zachodniego Francji, gdzie produkuje się Jurançon. Taka decyzja ma również wpływ na kolor wina, które nabiera bardziej słomkowo-żółtej barwy.
Jak przebiegają zbiory winogron? Mechanicznie czy ręcznie?
W dziedzinie zbiorów istnieje wiele metod. Niektóre winogrona są zbierane wyłącznie ręcznie, inne wyłącznie maszynowo, a jeszcze inne zarówno ręcznie, jak i maszynowo.
Zbiory ręczne pozwalają na zachowanie winnicy w jak najlepszym stanie i jednoczesne zebranie i wyselekcjonowanie gron winogron, ale są czasochłonne i kosztowne dla francuskich winiarzy.
Zbiory maszynowe, które są wykonywane za pomocą maszyn zwanych „enjambeurs”, są znacznie szybsze, co stanowi znaczącą zaletę dla rolników, którzy chcą zbierać grona winogron w określonym stadium dojrzałości. Jednakże mechanizacja zbiorów jest mniej precyzyjna i wymaga drugiego etapu ręcznego sortowania na stołach.
Wybór techniki zbioru może zależeć od wartości wina, ponieważ wino sprzedawane po wyższych cenach może pozwolić sobie na dokładniejsze zbieranie. Musi także uwzględniać delikatność winnicy i odmiany winogron. Na przykład, podczas zbiorów winogron Pinot noir w Burgundii preferuje się zbieranie ręczne ze względu na ich delikatność, podczas gdy zbieranie maszynowe może być dobrą opcją dla bardziej wytrzymałego Cabernet Sauvignon w winnicach w Bordeaux.
Wybór między zbieraniem ręcznym a maszynowym zależy również od wymagań dotyczących wina i innych napojów. Na przykład, w przypadku szampana lub Cremant zbieranie winogron musi być wykonywane ręcznie.