O’Niedzielna ciekawostka – Couronne des rois: Święto Trzech Króli (6 stycznia)

Święto Trzech Króli we Francji, znane również jako „La Fête des Rois” lub „Epiphanie”, obchodzone jest 6 stycznia każdego roku, a upamiętnia wizytę Mędrców ze Wschodu, którzy według tradycji chrześcijańskiej przybyli by oddać hołd nowo narodzonemu Jezusowi.

Historia tego święta sięga jednak już czasów rzymskich, kiedy to w Saturnalia wybierano niewolnika „królem jednego dnia” za sprawą bobu schowanego w cieście „Couronne des Rois” lub „Galette des Rois”, specjalnie upieczonego na tę okazję. Bób był roślinny, symbolizujący płodność i obietnicę odrodzenia na wiosnę, ponieważ zawierał zarodek, który kiełkuje wiosną.

Kiedyś zwyczajem było, że ciasto to było dzielone na tyle części, ilu było gości, plus jedna dodatkowa: część dla biedaka. Następnie było ono ofiarowywane pierwszemu ubogiemu, który pojawił się w domu. Dopiero w XVIII wieku bób został zastąpiony figurką porcelanową, którą podobnie jak bób, chowa się w cieście.

Z tym specjalnym ciastem proponujemy degustować nasze białe Cremant de Bordeaux wytrawne lub różowe Cremant de Bordeaux półwytrawne. Doskonale będzie towarzyszyć słodyczy tej „Korony Królów”.

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?