2013

7. Château Pierre de Montignac

AOC Médoc Cru Bourgeois

ROCZNIK:

2013

WINNICA:

Château Pierre de Montignac

APELACJA:

AOC Médoc Cru Bourgeois

EDYCJA:

Cuvée Boisée

OBSZAR:

Médoc

BARWA:

Czerwone

RODZAJ:

Wytrawne, głębokie

SZCZEP:

45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot

% ALKOHOLU:

13

%

DOJRZEWANIE:

12 miesięcy w beczce dębowej

OPIS SOMMELIERA:

To wino ma gęste ciemne wnętrze z jaśniejszą rubinową krawędzią. Aromaty młodego dębu i palonej kawy, ciemnych jagód, przypraw zielnych, szałwii i liścia laurowego. Dojrzałe taniny, czarne owoce i dobra długość. Zrównoważone i gęste.

PODAWAĆ W TEMPERATURZE:

16-18°C

DOSKONAŁE W POŁĄCZENIU:

Mięso czerwone, takie jak grillowany stek, pieczeń/gulasz wołowy, rolada, kaczka lub gęś oraz dziczyzna. Świetnie będzie pasować do pieczonego lub duszonego drobiu, potraw z grzybami lub dojrzewających oraz twardych serów.

WINNICA

POWIERZCHNIA:

35 hektarów

TERROIR:

Gliniasto-wapienny

ŚREDNI WIEK WINOROŚLI:

20 lat

ZBIÓR:

Mechaniczny

Wspaniała Domaine położona pomiędzy oceanem Atlantyckim, a ujściem rzeki Żyrondy. Pierwsze hektary winorośli zostały posadzone w 1998 roku. Po wielu latach ciężkiej pracy, w 2018 roku Château Pierre de Montignac otrzymał certyfikat HVE3, a kilka lat później, w 2023 roku, uzyskał certyfikat rolnictwa ekologicznego (Agriculture Biologique). Tutaj owoc jest hołubiony, szanując najskromniejsze aspekty wina. Winnica została doskonale przemyślana, aby produkować wina jeszcze wyższej jakości.

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?