Z ich drobnymi bąbelkami i kolorem, który mieni się tysiącem światełek w kieliszku, szampan i crémant są czasami trudne do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Odkryjmy wspólnie, czym się różnią.
Jak powstaje Cremant? A jak szampan?
Szampan i Crémant są produkowane w ten sam sposób. Z pewnością różnią się między sobą (np. szczepami), ale należy pamiętać, że te dwa wina musujące pochodzą z tej samej metody produkcji: metody szampańskiej, zwanej również metodą tradycyjną.
Gdzie produkowane są Crémant? Gdzie jest produkowany Szampan?
Największą różnicą między tymi dwoma winami musującymi jest region produkcji. Rzeczywiście, Szampan może być produkowany tylko na obszarze geograficznym apelacji Champagne, podczas gdy Crémant może być produkowane w dowolnym regionie Francji. Dlatego istnieją Crémants z Alzacji, Burgundii, Loary, Bordeaux itp.
Różnica w cenach
Crémants są regularnie tańsze niż Szampany. Dobry Crémant kosztuje od 50zł do 120zł, a Szampan, uważany za luksusowe wino „par excellence”, zaczyna się od minimum 80zł aż do kilkuset euro.