Święto Trzech Króli we Francji, znane również jako „La Fête des Rois” lub „Epiphanie”, obchodzone jest 6 stycznia każdego roku, a upamiętnia wizytę Mędrców ze Wschodu, którzy według tradycji chrześcijańskiej przybyli by oddać hołd nowo narodzonemu Jezusowi.
Historia tego święta sięga jednak już czasów rzymskich, kiedy to w Saturnalia wybierano niewolnika „królem jednego dnia” za sprawą bobu schowanego w cieście „Couronne des Rois” lub „Galette des Rois”, specjalnie upieczonego na tę okazję. Bób był roślinny, symbolizujący płodność i obietnicę odrodzenia na wiosnę, ponieważ zawierał zarodek, który kiełkuje wiosną.
Kiedyś zwyczajem było, że ciasto to było dzielone na tyle części, ilu było gości, plus jedna dodatkowa: część dla biedaka. Następnie było ono ofiarowywane pierwszemu ubogiemu, który pojawił się w domu. Dopiero w XVIII wieku bób został zastąpiony figurką porcelanową, którą podobnie jak bób, chowa się w cieście.
Z tym specjalnym ciastem proponujemy degustować nasze białe Cremant de Bordeaux wytrawne lub różowe Cremant de Bordeaux półwytrawne. Doskonale będzie towarzyszyć słodyczy tej „Korony Królów”.