Urodzone w Saint-Emilion, Sauternes, Graves i Médoc, te 200 win stały się 200 luksusowymi markami, przyćmiewając 10 000 innych winnic w regionie winiarskim Bordeaux.
Według pozycji w rankingach win, według sławy, cena waha się od 20 euro do 500 euro za butelkę. A nawet 1 000 euro w sklepie specjalistyczny, nawet za młody rocznik.
Ale co składa się na cenę butelki wina? To często pytanie tabu. Po pierwsze, trzeba przyjrzeć się kosztom produkcji. Od winorośli przez winnicę, po zbieranie winogron, butelkowanie, koszt szkła i korka.
Do tych kosztów dodają się inne wydatki: cena instalacji, nowe beczki do starzenia wina, czas spędzony w piwnicy (ponieważ czas to pieniądz), zabezpieczenia przed podrabianiem, a także koszty funkcjonowania firmy, utrzymania posiadłości, która przyjmuje gości, aż po zespół marketingowy.
I na koniec, być może przede wszystkim, cena ziemi do spłaty, która może wynosić 2 miliony euro za hektar w Pauillac. Wina z takich prestiżowych winnic porównuje się do najbardziej prestiżowych produktów luksusowych, takich jak zegarki, odzież czy galanteria skórzana.
Co uzasadnia cenę butelki wina? Oczywiście, jakość, jej zdolność do starzenia się i nadal polepszania smaku, jej wizerunek, prestiż, marzenia, które oferuje szczęśliwym degustatorom. I bardziej prozaicznie: spekulacje na rynkach, zwyczajna zasada podaży i popytu.
Ale to dotyczy tylko kilku Grands Crus Classés z Bordeaux.
Aby umożliwić Państwu nabycie tego rodzaju nektaru, my jako O’Wino znaleźliśmy rzadkie perełki i oferujemy wina Grands Crus Classés począwszy od 80 zł, a nie 500 euro.