Dziś post związany z winnicami, które ostatnio zwiedziliśmy, mianowicie Chateau Le Gay oraz Chateau La Violette. Oba zlokalizowane w apelacji Pomerol oraz posiadające tego samego właściciela.
Chateau La Violette graniczy ze słynną winnicą Chateau Petrus (https://owinobordeaux.pl/…/oniedzielna-ciekawostka…/) oraz posiada te same minerały i Terroir (legendarną niebieska glinę).
Dodatkowo, aby zrozumieć dlaczego wino z tej elitarnej winnicy kosztują więcej, poniżej opis jak wygląda proces od zbierania winogron aż po butelkowanie wina.
- Obcinanie nadmiaru winogron, aby zostawić na krzaku jedynie 1-2 pęki owoców.
- Zbieranie manualne winogron we wrześniu.
- Ręczna selekcja robiona przez 50 osób. Odrzucanie pękniętych winogron, wybór tylko tych pełnych, nienaruszonych.
- Proces maceracji i fermentacji od razu w nowej beczce dębowej. Koszt jednej beczki 1000-1600 euro.
- Każda beczka jest obracana 2x dziennie, aby przemieszać macerujące owoce z powstającym winem.
- Leżakowanie w beczce dębowej 12 miesięcy.
- Butelkowanie oraz ponowne leżakowanie 12 miesięcy w butelce.
- Wino robione jest tylko z winogron z dobrych roczników. Produkcja roczna to 4000 butelek.
Rocznik 2022 uważany jest za rocznik stulecia, a my mamy dostęp do 78 butelek wina Primeurs Chateau La Violette właśnie z tego rocznika.