O’Niedzielna Ciekawostka – Chateau Le Gay/Chateau La Violette AOC Pomerol

Dziś post związany z winnicami, które ostatnio zwiedziliśmy, mianowicie Chateau Le Gay oraz Chateau La Violette. Oba zlokalizowane w apelacji Pomerol oraz posiadające tego samego właściciela.
Chateau La Violette graniczy ze słynną winnicą Chateau Petrus (https://owinobordeaux.pl/…/oniedzielna-ciekawostka…/) oraz posiada te same minerały i Terroir (legendarną niebieska glinę).
Dodatkowo, aby zrozumieć dlaczego wino z tej elitarnej winnicy kosztują więcej, poniżej opis jak wygląda proces od zbierania winogron aż po butelkowanie wina.

  1. Obcinanie nadmiaru winogron, aby zostawić na krzaku jedynie 1-2 pęki owoców.
  2. Zbieranie manualne winogron we wrześniu.
  3. Ręczna selekcja robiona przez 50 osób. Odrzucanie pękniętych winogron, wybór tylko tych pełnych, nienaruszonych.
  4. Proces maceracji i fermentacji od razu w nowej beczce dębowej. Koszt jednej beczki 1000-1600 euro.
  5. Każda beczka jest obracana 2x dziennie, aby przemieszać macerujące owoce z powstającym winem.
  6. Leżakowanie w beczce dębowej 12 miesięcy.
  7. Butelkowanie oraz ponowne leżakowanie 12 miesięcy w butelce.
  8. Wino robione jest tylko z winogron z dobrych roczników. Produkcja roczna to 4000 butelek.
    Rocznik 2022 uważany jest za rocznik stulecia, a my mamy dostęp do 78 butelek wina Primeurs Chateau La Violette właśnie z tego rocznika.
Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?