Petrus jest z pewnością najbardziej znanym winem na świecie i często uważany za najdroższe. Choć nie zawsze było to prawdą, jak świadczy nasz top 10 najdroższych win na świecie, nadal pozostaje niezwykle kosztowny. Przede wszystkim, Petrus od dawna jest obiektem fantazji dla wielu miłośników wina: spróbowanie Petrusa przynajmniej raz w życiu to swojego rodzaju ostateczny cel!
Tak, Petrus jest drogi. Zazwyczaj cena jednej butelki wynosi około 3000 euro. W zależności od rocznika ceny mogą wzrosnąć. Czy jest to uzasadnione? Być może. Faktycznie, 9 roczników otrzymało notę 100/100 od najbardziej wpływowego krytyka wszech czasów, Roberta Parkera. Są to roczniki: 2010, 2009, 2000, 1990, 1989, 1961, 1947, 1929 i 1921. Jednak niezrównaną cechą było „winogrono z kosmosu”, gdzie kilka butelek z rocznika 2000 zostało wysłanych w kosmos na okres około dziesięciu miesięcy do dojrzewania na orbicie. Po powrocie na Ziemię, cena tych butelek została oszacowana na milion dolarów, bijąc wszelkie wcześniejsze rekordy wina!
Petrus znajduje się w samym sercu apelacji Pomerol, położonej na prawym brzegu Bordeaux, obok Saint-Emilion. Ta apelacja cieszy się światowym uznaniem ze względu na jakość produkowanych win, głównie z odmiany Merlot.
Największą specyfiką Petrusa jest unikalne położenie w glebach o wyjątkowych cechach. Winnice znajdują się na najwyżej położonym obszarze apelacji, na wysokości około 40 metrów, na płaskowyżu złożonym z błękitnych glin. Te błękitne gliny są bogate w żelazo i umożliwiają również magazynowanie wody. Ten kluczowy zasób jest równomiernie dostarczany w ciągu sezonu, co jest decydujące w okresach szczególnie suchych.
Petrus rozciąga się na 11,6 hektarach i od 2010 roku składa się wyłącznie z odmiany Merlot. Średni wiek winnic wynosi około czterdziestu lat. Produkcja wynosi około 30 000 butelek w zależności od rocznika. Należy jednak zauważyć, że niektóre roczniki nie zostały wypuszczone na rynek ze względu na niewystarczającą jakość. Dotyczy to roczników 1956, 1965 i 1991.