Dwie techniki
Podczas zbiorów winogron nie ma tysięcy wyborów. W rzeczywistości istnieją tylko dwa: ręczne zbieranie winogron i zbieranie mechaniczne. Na pierwszy rzut oka można by sądzić, że zbieranie ręczne zawsze jest lepsze, ale rzeczywistość jest nieco bardziej złożona… Po pierwsze, należy wziąć pod uwagę same winogrona. Niektóre odmiany winorośli, takie jak Pinot Noir z Burgundii, są zbyt delikatne, by wytrzymać zbiór mechaniczny. Natomiast król odmian w regionie Médoc, Cabernet Sauvignon, posiada grubą skórkę i łatwo oddziela się od grona, co czyni go idealnie przystosowanym do zbioru mechanicznego.
Winobranie ręczne
Owszem, winobranie ręczne pozwala zachować integralność winorośli i selekcjonować grona już podczas zbiorów, dlatego często ta metoda jest preferowana przy produkcji win najwyższej jakości. Niemniej jednak, wino, którego winobranie zostało wykonane ręcznie, nie zawsze musi być wybitne…
Winobranie mechaniczne
W skrócie, maszyny wyposażone w bębny przechodzą przez winnice i powodują spadanie kiści, wstrząsając pniami winorośli. Wewnątrz maszyny wentylator odpowiada za usunięcie większości liści. Ta szybka technika pozwala na zbieranie winogron we właściwym momencie, bez rozkładania się niektórych gron. Wiele bardzo dobrej jakości win jest zbieranych w ten sposób. Nawet niektóre Grands Crus Classés z Bordeaux korzystają z tej techniki…
Jak wygląda to dzisiaj?
Niemal 95% winogron na świecie jest zbierane mechanicznie. Wierząc w nasze dobre, stuletnie tradycje, Francja nadal pozostaje oporna, prowadząc ręczne zbiory, które stanowią nadal 40% zbiorów.