Nie, wino słomkowe (vin de paille) nie jest winem zrobionym ze słomy! Jednak w przeszłości wino słomkowe było wytwarzane z winogron rozłożonych na stelażach z trawy i pozostawionych do wysuszenia na słońcu.
Znane jako „l’Or du Jura” (Złoto Jury), wino słomkowe to zaskakujący produkt, wykonany zgodnie z unikalną wiedzą i techniką.
Co takiego jest wyjątkowego w winie słomkowym? Wino słomkowe to rezultat starannej, dziedziczonej wiedzy i techniki. Produkcja tego wina wymaga wyjątkowej winiarskiej techniki i procesu starzenia. Podczas zbiorów zbieracze winogron starannie wybierają najpiękniejsze grona. Po zebraniu, jagody są suszone za pomocą techniki znanej w winiarstwie jako „passerillage”.
Ta technika pozwala winogronom stracić wodę i skoncentrować cukry. Winogrona zazwyczaj są wystawiane na słońce przez 6 tygodni. Zgodnie z tradycją mogą być ułożone na łóżku z trawy lub zawieszone. Grona winogron mogą też pozostawać naturalnie na krzewach, pozbawione pewnych liści, aby ułatwić naświetlanie jagód słońcem, aż do osiągnięcia doskonałego odwodnienia.
Doskonale skoncentrowane i złocisto-brązowe winogrona są następnie tłoczone i pozostawiane do fermentacji. Wynikiem jest słynne wino słomkowe – no cóż, niezupełnie! To trwa trochę dłużej niż to!
Następnie uzyskany sok jest umieszczany w beczkach na 3 lata! Winiarze muszą być niezwykle cierpliwi, zanim ujawnią to niepowtarzalne słodkie wino.
Unikalny proces starzenia, wyprodukowany we Francji! Wino słomkowe to wyjątkowe wino, dzięki swojej ograniczonej produkcji w 3 apelacjach i swojemu niepowtarzalnemu profilowi aromatycznemu, charakteryzującemu się owocami kandyzowanymi, dojrzałymi owocami, owocami duszonymi i suszonymi.
Vin de paille: wyjątkowy produkt Uważane za „złoto Jury”, wino słomiane jest dość rzadkim produktem, ponieważ tylko apelacje Côtes du Jura, Arbois i L’Etoile mają prawo do jego produkcji i oznaczenia „vin de paille” na swoich butelkach.
Wino słomkowe można wytwarzać z gron odmian Chardonnay, Savagnin, Poulsard lub Trousseau. Winiarz ma wtedy swobodę dodać własny akcent: każde połączenie jest unikalne i zmienia się w zależności od wyboru dawki.
W winnicy i podczas dojrzewania produkcja wina słomkowego to długi i mozolny proces, którego większość wykonywana jest ręcznie.
Mimo, że wymaga ono wielkiej uwagi, wino słomkowe zachwyca podniebienie unikalnymi aromatami owoców kandyzowanych! I trzeba je docenić, ponieważ butelka ma tylko 37,5 cl!