Opinie na temat tego, jak długo należy przechowywać (i dojrzewać) najlepsze wina w piwnicy przed ich spożyciem, są bardzo podzielone. Przykład klasyczny: czerwone wina z Bordeaux, zwłaszcza te o wyjątkowej jakości i znakomitych rocznikach. Czy można je pić, gdy są jeszcze młode, czy też trzeba je długo przechowywać? Anglicy, którzy jako pierwsi prawdziwie polubili te wina – już w XVIII wieku – uważają, że zazwyczaj trzeba je przechować co najmniej 10 lat. Tak więc przez wiele lat wielki znawca i handlarz win, Edmund Penning-Roswell, który obecnie nie żyje, corocznie zapraszał tych samych przyjaciół, aby razem degustować osiem wielkich sklasyfikowanych win z Bordeaux, które osiągnęły ten wiek. Faktycznie, i nie można tego nigdy dość podkreślać, nawet najwybitniejsze wina, w tym Bordeaux, są teraz pijalne i większość z nich jest przyciągająca już od samego początku. Z powodów, które znamy: dzisiaj zbiera się winogrona bardziej dojrzałe niż wcześniej, aby uzyskać dobrze wkomponowane taniny, zawartość alkoholu wzrosła, co przyczynia się do uczynienia tanin bardziej łagodnymi, itd. Czy im starsze wino, tym lepsze? Co odpowiedzieć na to, jeśli nie „nie” – a to jest jedno z głównych uroków wina – że istnieje coś dla każdego smaku? Czy wolimy bardziej nuty świeże, owocowe czy raczej nuty przypominające gotowane śliwki. |