Bardzo wcześnie skierowana w stronę rozległego ujścia Żyrondy, z ważną działalnością portową, której pierwsze ślady sięgają starożytności (port brązu już w drugim tysiącleciu przed naszą erą), apelacja Pauillac zawsze miała swoje życie ściśle związane z historią wina. Jeśli handel portowy był początkiem jej prosperity, to dopiero XVIII wiek i zrzeczenie się przez Bordeaux (które posiadało monopol handlu z Anglią) doprowadziło do odrodzenia się Pauillac jako portu wina.
Warunki bardzo korzystne ułatwiły tam rozbieranie warstwy żwiru. Te żwiry z Garonny, ubogie, których ubóstwo stanowi istotę wielkiego bogactwa dla winnicy, korzystają z naturalnego, niezwykle skutecznego drenażu.
Winnica Pauillac to przede wszystkim 1213 hektarów winnic, 54 winiarzy, 18 Grands Crus Classés z 1855 roku, które stanowią 85% produkcji czerwonego wina w Pauillac. Warto przypomnieć, że 3 Premier Grands Crus Classés z 5 są częścią Pauillac: Chateau Latour, Chateau Mouton Rothschild i Chateau Lafite Rothschild. Nie dziwi więc, że Pauillac jest uznawane na całym świecie za wyjątkową winnicę.