W dzisiejszych czasach chrześcijanie obchodzą Wielkanoc jako pamiątkę ukrzyżowania i zmartwychwstania Chrystusa. Według Ewangelii, zmartwychwstanie Chrystusa miało miejsce podczas żydowskiej Paschy, gdy pielgrzymi żydowscy składali jagnię ofiarne w świątyni Jerozolimskiej. Tradycja ta przetrwała, dlatego jagnię zawsze towarzyszy stołom francuskim w Wielkanoc.
Co do dzwonków wielkanocnych, nawiązują one do dzwonów kościelnych. Kiedyś jedynym sposobem na określenie godziny były dźwięki z dzwonnicy. Podczas Wielkiego Tygodnia dzwony przestawały dzwonić w Piątek, dniu ukrzyżowania Chrystusa, i zaczynały dzwonić w niedzielę, dniu jego zmartwychwstania. Ludowa tradycja dla dzieci mówi, że dzwonki wyruszają do Rzymu i wracają w niedzielę z czekoladowymi jajkami, które rozsiewają w drodze powrotnej.
Jeśli chodzi o dopasowanie potraw i win na Wielkanoc, jagnię jest nieodłącznym elementem świątecznego menu. Można je podać na wiele sposobów: w formie kotleta, karkówki, gigota, marynowanej lub grillowanej. Aby idealnie je uzupełnić, polecamy czerwone wina z regionu Bordeaux takie jak Médoc, Pauillac które cechuje okrągłe i solidne ciało, z aromatami czerwonych i czarnych owoców, lub Graves czy Pessac-Leognan, które charakteryzuje elastyczność, równowaga i eleganckie, dość intensywne taniny.
Jeśli chodzi o dopasowanie wina do deseru Wielkanocnego we Francji najczęściej z czekolady, warto wziąć pod uwagę jej rodzaj. Do czekolady gorzkiej dobrze pasują czerwone wina o intensywnym charakterze, takie jak Pomerol, lub słodkie białe wina jak Sauternes. Do czekolady mlecznej lepiej pasują białe wina wytrawne lub szampan/cremant.