Château Coutet zostało w 1855 roku uznane za Premier Grand Cru Classé. Na terenach Barsac, które są najchłodniejsze w regionie, winnice zostały zasadzone już wieki wcześniej.
Terroir jest tutaj w trójkącie złotym utworzonym przez ocean, rzekę i las, przecięty przez rzekę Ciron. Wino nosi nazwę „Coutet”, pochodzącą od gaskońskiego „couteau” czyli nóż, który kojarzy się z ostrym i żywym smakiem, świeżością, unikatowym stylem.
Winorośle z Château Coutet z apelacji Sauternes i Barsac o wielkich tradycjach, to szczepy Sémillon, Sauvignon blanc i Muscadelle.
Zbiory trwają od września do listopada, wymagają od 30 do 40 dni ręcznego zbierania. Owoce są selekcjonowane, aby zebrać jedynie winogrona spełniające pożądane cechy. Ten cenny plon przechodzi przez wolne tłoczenie, decydujący etap ekstrakcji. Soki są następnie przenoszone do beczek, gdzie odbywa się ich fermentacja alkoholowa. Beczki ustawione wzdłuż korytarza przechowują ten cenny nektar przez osiemnaście miesięcy.
Następnie nadchodzi kluczowy okres mieszania, bardzo delikatne zadanie, w którym współistnieją współpraca i profesjonalizm starszych i nowych mistrzów winiarstwa.