Istnieje 250 gatunków dębu na całym świecie, ale niewiele z nich jest wykorzystywanych do produkcji wina. Większość europejskich winiarzy preferuje francuski dąb pochodzący z gatunku dębu bezszypułkowego lub dębu szypułkowego. Ten gatunek jest szczególnie ceniony za delikatność swojego ziarna, jak mówi sommelierka Hélène Dion.
Jeśli chodzi o producentów w Nowym Świecie, wielu z nich używa baryłek z amerykańskiego dębu wykonanych z dębu białego. Ten dąb dodaje więcej aromatów „whisky-laktonowych”, które są opisane przez Techniczne Centrum Wina i Wina Burgundii jako aromaty kokosa, świeżo przetartego drewna i podszycia leśnego.
„Hélène Dion podsumowuje to jako ekstrawagancję kontra elegancję. Gdy myśli się o dębie amerykańskim, przychodzą na myśl wyraziste aromaty, takie jak czekolada, dym i karmel. Dąb francuski jest subtelniejszy i wnosi aromaty wanilii.”
Chociaż dęby amerykańskie i francuskie są najczęściej używane w świecie wina, dąb pochodzący z Europy Środkowej i Wschodniej, zwłaszcza z Węgier, staje się coraz bardziej popularny. Niektóre wina są także leżakowane w beczkach z kasztanowca i akacji.
W Quebecu, Jean-Paul Martin wyjaśnia, że niektóre beczki zostały wykonane z lokalnego drewna, czyli klonu cukrowego. Jednakże, jak twierdzi, eksperymenty te nie zakończyły się sukcesem.”
Według Federacji Producentów Beczek we Francji, jedynie 2% win produkowanych na całym świecie jest kształtowanych lub dojrzewa w beczkach dębowych.