Term ten odnosi się do praktyki w uprawie winorośli, polegającej na usuwaniu części niedojrzałych winogron w trakcie wzrostu rośliny, aby umożliwić pozostałym winogronom lepszy rozwój i dojrzewanie.
Jest to powszechna praktyka w winnicach, które pozwalają na selektywne zbieranie owoców, aby uzyskać wyższą jakość wina. Może to obejmować usuwanie nadmiernie gęstej kępy winorośli, przycinanie liści lub usuwanie niedojrzałych gron. W rezultacie winogrona, które pozostają na roślinie, mają tendencję do osiągnięcia lepszego smaku i dojrzałości, co przyczynia się do produkcji wykwintnych win.
Te „zbiory” nie mają nic wspólnego z prawdziwymi zbiorami, które polegają na zbieraniu dojrzałych winogron we wrześniu lub październiku, aby je następnie przerobić na wino. Zbiory zielone odbywają się w lipcu, tuż przed okresem zmiany koloru winogron, który nazywamy „véraison”. To opcjonalny etap w winiarstwie, decyzję o przeprowadzeniu zbiorów zielonych podejmuje winogrodnik.
Produkować mniej, ale lepiej ograniczając liczbę gron na jednym krzewie winnym, winiarz zmusza krzewy do odżywiania mniejszej ilości winogron. Kiedy roślina ma tę samą ilość wody i składników odżywczych do wyżywienia mniejszej ilości owoców, pozwala to na optymalne dojrzewanie pozostałych owoców.
W naszej ofercie, wszystkie Grands Crus stosują tę method.
Jest to powszechna praktyka w winnicach, które pozwalają na selektywne zbieranie owoców, aby uzyskać wyższą jakość wina. Może to obejmować usuwanie nadmiernie gęstej kępy winorośli, przycinanie liści lub usuwanie niedojrzałych gron. W rezultacie winogrona, które pozostają na roślinie, mają tendencję do osiągnięcia lepszego smaku i dojrzałości, co przyczynia się do produkcji wykwintnych win.
Te „zbiory” nie mają nic wspólnego z prawdziwymi zbiorami, które polegają na zbieraniu dojrzałych winogron we wrześniu lub październiku, aby je następnie przerobić na wino. Zbiory zielone odbywają się w lipcu, tuż przed okresem zmiany koloru winogron, który nazywamy „véraison”. To opcjonalny etap w winiarstwie, decyzję o przeprowadzeniu zbiorów zielonych podejmuje winogrodnik.
Produkować mniej, ale lepiej ograniczając liczbę gron na jednym krzewie winnym, winiarz zmusza krzewy do odżywiania mniejszej ilości winogron. Kiedy roślina ma tę samą ilość wody i składników odżywczych do wyżywienia mniejszej ilości owoców, pozwala to na optymalne dojrzewanie pozostałych owoców.
W naszej ofercie, wszystkie Grands Crus stosują tę method.