Zatyczki butelek do wina są używane od wieków, aby zabezpieczać butelki z winem i chronić ich zawartość. Istnieje wiele różnych rodzajów zatyczek, z których każda ma swoje zalety i wady pod względem przechowywania i zachowania wina.
Zatyczki z naturalnego korka
Zatyczki techniczne z aglomeratu korkowego
Kapsułki śrubowe
Sztuczne korki
Celem korka jest zapobieżenie dostawaniu się powietrza do butelki, aby uniknąć jego utleniania. W rzeczywistości, aby jak najlepiej przechować wino, butelkę należy przechowywać na leżąco, aby korek nie wysychał. Aby wino mogło ewoluować i rozwijać swoje aromaty, musi jednak do butelki dostawać się minimalna ilość powietrza. Dlatego też naturalne korki są optymalne do starzenia wina do długotrwałego przechowywania. Dzięki nieco porowatej strukturze korka, niewielka ilość może przenikać do butelki w ciągu lat. W przeciwnym przypadku, zakrętki śrubowe nie pozwalają na dostawanie się tlenu do butelki. Dlatego też wino przechowywane w zakrętkach będzie ewoluować znacznie wolniej.