W 1855 roku Napoleon III zadecydował o zorganizowaniu Wystawy Światowej w Paryżu, zażyczył sobie, aby zaprezentowały się na niej wszystkie regiony winiarskie kraju. O zaaranżowanie części winiarskiej poprosił Chambre de Commerce w Bordeaux. Członkowie Izby zdali sobie sprawę z niezręczności sporządzenia listy najlepszych Châteaux. Ustalili jedynie, że wina zostaną sklasyfikowane w pięciu klasach. Zaś obowiązek ustalenia listy Châteaux zrzucili na Syndicat de Courtiers – organizację handlarzy win. Ta klasyfikacja dotyczyła win z Médoc, uznawanych wtedy za najlepsze.
Dopiero 100 lat póżniej, w 1955 roku prawy brzeg stworzył swoją klasyfikację, m.in. Saint-Émilion Grand Cru. Dzisiaj lewy brzeg (Médoc) jak i prawy Brzeg (Saint-Émilion) są na wysokim poziomie, a nawet można powiedzieć, że są najbardziej jakościowymi winami na świecie.